Voorleesmarathon in de bib
De Herentalse bib organiseert tijdens de Voorleesweek een voorleesmarathon. Op woensdag 24 november, van 14 tot 20 uur, lezen tal van medewerkers, vrijwilligers en prominenten voor uit het werk van illustrator Sebastiaan Van Doninck.
Van zijn werk loopt overigens nog tot 30 december een tentoonstelling in de bibliotheek. Sebastiaan is geboren in Herentals en ontwierp de affiche voor de Vlaamse campagne voor de Voorleesweek.
Schepen Jan Michielsen bijt om 14 uur de spits af van de voorleesmarathon. Burgemeester Mien Van Olmen leest voor om 15 uur. Iedereen is welkom om te komen luisteren. Inschrijven is niet nodig.
Ook de tentoonstelling is gratis te bezoeken. Voor de kinderen is er een knutselhoekje.
Sint-Jobsstraat vanaf woensdagavond weer open voor verkeer
Als alles volgens plan verloopt, is er vanaf woensdagavond 24 november weer verkeer mogelijk door het eerste deel van de Sint-Jobsstraat, tussen de Augustijnenlaan en de Hellekensstraat. Dit deel is voortaan overigens een fietsstraat. Auto's zijn er welkom, maar mogen fietsers niet voorbijsteken en de snelheid is beperkt tot 30 km per uur.
Nieuw urnenveld op begraafplaats Noorderwijk
Op de begraafplaats van Noorderwijk begint de stad deze week met de aanleg van een nieuw urnenveld. De aanleg kan mogelijk hinderlijk zijn en zorgen voor geluidsoverlast. Het einde van de werkzaamheden staat gepland op eind december.
Wijziging locatie erfpachtverlening vroegere Convent en begijnhofwoning nr. 5
De zitting voor de toewijzing van de erfpacht van het vroegere Convent, Begijnhof 17, en begijnhofwoning nr. 5 heeft plaats op maandag 29 november 2021, om 18 uur, in de foyer van cultuurcentrum 't Schaliken (verdieping -1), Grote Markt 35 in 2200 Herentals.
Geïnteresseerden moeten zich vooraf inschrijven door opgave van hun naam, telefoonnummer en aantal aanwezige personen (zichzelf inbegrepen) per mail aan patrimonium@herentals.be . Dit in het kader van de controle op het maximaal aantal personen dat op 50 is vastgesteld en de latere eventuele contacttracing.
Meer inlichtingen over de erfpachten van de begijnhofwoningen 17 en 5 vindt op www.herentals.be/erpacht-convent en www.herentals.be/erfpacht-begijnhof-5.
Aanleg nieuwe fietsinfrastructuur ter hoogte van Wilgenlaan-Notelarenlaan
De werkzaamheden aan de brug van de Herenthoutseweg zijn bijna afgerond. De nieuwe brug werd een tijdje geleden in dienst genomen en het jaagpad op de zuidelijke linkeroever werd onlangs opengesteld.
Tussen maandag 29 november 2021 en eind januari 2022 zal vervolgens op de linkeroever nieuwe fietsinfrastructuur aangelegd worden. Die zal zorgen voor een verbinding van de Wilgenlaan-Notelarenlaan naar de Herenthoutseweg. Tijdens deze werkzaamheden wordt de Wilgenlaan-Notelarenlaan onderbroken voor alle verkeer, ter hoogte van huisnummer 16, op de hoek van de Wilgenlaan-Notelarenlaan.
De Wilgenlaan blijft bereikbaar via Meidoornlaan-Kastanjelaan-Acacialaan. Het werfverkeer zal alleen via de Herenthoutseweg en de Notelarenlaan aanrijden. Op deze manier trachten we de impact op de woonwijk tot een minimum te beperken.
Meer info over de werken vindt u op www.vlaamsewaterweg.be/brug-herentals-herenthoutseweg.
Wekelijkse markt in Morkhoven vanaf 3 maart 2022
Het schepencollege geeft groen ligt voor de organisatie van een wekelijkse markt op het dorpsplein van Morkhoven. De eerste markt heeft plaats op donderdag 3 maart 2022 en daarna elke donderdag, van 8 uur tot 12.30 uur.
Uit een buurtanalyse bij senioren in deelgemeente Morkhoven is gebleken dat er duidelijk nood is aan plaatselijke voorzieningen met basisbehoefte. 78 % van de ondervraagden gaf aan gebruik te zullen maken van de markt. Ook heel wat markthandelaars zijn bereid deel te nemen aan de nieuwe markt in Morkhoven.
Ophokplicht voor pluimvee
Op meerdere plaatsen in ons land is vogelgriep aangetroffen bij wilde vogels. Die dragen de zeer besmettelijke, pijnlijke en dodelijke ziekte via hun uitwerpselen gemakkelijk over op pluimvee en andere vogels. Om de wilde vogels uit uw kippenren of vogelhok te houden, moet u al uw pluimvee ophokken of afschermen.
Het afschermen kan gebeuren door de dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Het is ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels.
De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.
Daarnaast moet u al uw vogels binnen voederen en het drenken, zodanig dat contact met wilde vogels onmogelijk is. U mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.
Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels, ...) moeten voorlopig niet afgeschermd worden.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. U kan dus zonder problemen de eieren van uw dieren verder blijven gebruiken.
U kan voor verdere informatie de website van het FAVV raadplegen op www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/. U vindt op deze pagina's ook een korte video, die het belang van de maatregelen onderstreept om uw dieren te beschermen. Deze video is ook rechtstreeks bereikbaar via de link https://www.onderdeloep.be/wil-je-gezond-gevogelte_wij-ook/.
Tweeëntwintig bomen Begijnenvest blijven voorlopig staan
Het stadsbestuur is bezig met de vernieuwing van de Begijnendreef en voert zo het masterplan van het Begijnhof en de omgeving uit. Bij de vernieuwing van de Begijnendreef hebben we gekeken naar wat er leeft bij de bevolking en voerden we ook het debat in de gemeenteraad. Zo heeft het bestuur beslist om 22 bomen in de dreef te laten staan.
Natte zomer doet oude bomen deugd
De beslissing is genomen na een bijkomend overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed en het recentste veiligheidsonderzoek van de bomen. Daaruit blijkt dat de natte zomer de 22 bomen zeer goed heeft gedaan. Het gaat om de bomen aan de toegang van de dreef vanuit de Augustijnenlaan. Daar blijven links twee bomen en rechts twintig bomen staan. Ook het struikgewas bewaren we daar zoveel mogelijk.
Bomen mogen nog vijf jaar blijven staan
De 22 bomen blijven nog vijf jaar staan. Over vijf jaar wil de stad de Begijnenvest en de Nonnenvest over de Augustijnenlaan opnieuw met elkaar verbinden, om zo de oude stadswal in ere te herstellen. De 22 bomen worden in tussentijd onderworpen aan het nodige onderhoud en veiligheidsonderzoeken.
De stad vraagt een kapvergunning aan voor de overige bomen, met het plan ze milieuvriendelijk te recycleren. Dat kan bijvoorbeeld door ze te hergebruiken als banken en speeltoestellen. Op die manier blijft hun opgeslagen CO2 het beste bewaard. Voor het maken van de banken en de speeltoestellen kunnen we onder andere een samenwerking met de richtingen schrijnwerkerij van de scholen in de stad aangaan.
Heraanplanting 174 eiken
Verder worden er in een eerste fase 174 wintereiken aangeplant op het talud van het Begijnhofpark. Dat gebeurt in een dreefformatie met een tussenafstand van 4 tot 4,5 meter tussen de bomen.
Om de levensvatbaarheid van deze bomen te garanderen, staat de aannemer de komende jaren in voor het onderhoud.
Het bestuur heeft de afgelopen maanden geluisterd naar zijn inwoners. We hebben de bezorgdheden van de mensen besproken en naast de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen gelegd. Met deze nieuwe werkwijze komen we aan verschillende vragen tegemoet.
We combineren veiligheid met natuurbehoud, wetenschap met stadsontwikkeling en verantwoordelijkheid met nieuwe inzichten. We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier onze geliefde historische Begijnendreef voor zowel de huidige als de volgende generaties beschermen.
Foto NNieuws.